KNJIGA JE NAPISANA,
NABAVITE SVOJ PRIMERAK

Knjiga: "Balet da li se to jede?"
autorke Gabriele Teglaši Velimirović, može se kupiti na sledećim mestima:

U Novom Sadu:

  • Solaris (SPENS)
  • SRPSKO NARODNO POZORISTE (Glavni ulaz - prodavnica)

U Beogradu:

  • Kknjižara Aleksandar Belić (Studentski trg broj 5, kod Filološkog fakulteta)

ili poručite na telefon:

Tel: +381 (0)63 8 44 99 01
knjiga@ballet-gabriella.com


"... napravila sam Ti par fotografija, sve po onoj narodnoj "sto u izlogu to i u radnji" ... ovo je jedna od najboljih knjizara u gradu, zove se Aleksandar Belic, odmah pored Kolarca, ulaz u koncertnu dvoranu, ul. Uzun Mirkova :) ... za ponos i diku!

Love You  Maja"


 

Knjiga je pisana pitkim jezikom i jedinstvena je po svom sadržaju. Opisani su mnogi pojmovi o baletu i pozorištu na pristupačan način za sve. Govori o jednoj profesiji, o balerinama, predstavama, premijerama, tremi, talentima, muzici, baletskim patikama, žuljevima, povredama, nagradama i sujeti, o Srpskom narodnom pozorištu, o Novom Sadu...

Deset (i više) razloga zašto se knjiga tako zove!

:: Prvi (najvažniji):

Da opišem lepotu pokreta, kao načina izražavanja.

:: Treći:

Da odgovorim na mnoga pitanja o balerinama, na koja ne postoje kratki odgovori.

:: Osmi:

Da zaokružim jednu svoju životnu epohu, kojoj dugujem ovo što danas jesam.

:: Deveti:

Da pojasnim: balerina nije glumica! Već – Žena!

:: Deseti:

Da svoj bogati profesionalni život podarim generacijama koje se školuju i tek nameravaju da se uhvate u koštac sa svim onim što sledi u nastavku ove knjige. Da im budem stalni podstrek na putu jedne karijere koju sam ostvarila i kakvu želim i njima.

:: Jedanaesti:

Jer je to moj srećan broj, što bi moglo da znači i novi početak. Puta dva!

IZ RECENZIJA :

...sastoji se u proklamovanju profesije o kojoj se jako malo zna...

Čitajući ovu knjigu čitalac, sem što se susretne sa mnoštvom nepoznatih i tajanstvenih stvari „s one strane rampe'', najpre i najviše upozna jedno nesvakidašnje biće, koje je rođeno da bude balerina. Ali, ne jedna od onih koje mogu da se sretnu u svakom pozorištu, već ona koja je to koliko po prevashodstvu, toliko je više, svojom odlukom i svojom potrebom, ostajući pri svem tom, svoja, kao ona koja je, ma koliko igrala za druge – najpre za nastavnike, a potom i za publiku – najviše igrala za sebe i iz sebe, imajući, pri tom, najviše zahteve i od baleta i od sebe u tom i takvom baletu, neprestano se krećući relacijom hoću – mogu ...

...Pomišljam: kako bi čovečanstvo bilo srećno, kad bi bilo sastavljeno od takvih uzvišenih bića, kao što su balerine, čiji je sav ideal sklupčan u liku Žizeli: služiti svojoj veri, tj, igri do smrti.

Možda zato što nije od takvih zemaljskih boginja sastavljeno, možda ih baš zato kažnjava arogancijom i nezahvalnošću. Odista, nema profesije koja je slabije nagrađena od balerine. Kad to kažem, mislim čak i na vrhunske zvezde, a kamoli balerine iz kor de baleta !

...Zato baš i doživljavam Gabrielinu knjigu i kao bajku i kao svedočanstvo grube realnosti. I jedno i drugo, imalo je sreću da je ispisano njenim perom, tako izražajno, vidljivo, osećajno, uzbudljivo, pregledno i uzvišeno. Kao jedna neomeđena, mada ne i tražena pohvala – balerini. Kao večno živi i trajni spomenik jednom božanstvu, kom se treba diviti, čak i onda kad ne dosegne slavljene vrhunce. Prosto kao oličenju tog pojma, koji je podjednako uzvišen, ma na koji se vrh ispeo.

Prof.Dr Slobodan Turlakov

...je knjiga koja je uperena protiv ustaljenih predrasuda o baletu (upravo iz tog razloga nosi ovaj podnaslov). Ona je autentična, napisana iz pera autorke koja je bila na sceni i iza scene, osobe kod koje se može povući znak jednakosti između života i baleta. U ovoj knjizi Gabriela Teglaši Velimirović piše o svom školovanju, profesionalnim angažmanima u pozorištima, gostovanjima, pedagoškom radu i direktorovanju, o sredini iz koje je potekla i u kojoj živi. U kratkim i sažetim poglavljima opisani su mnogi segmenti: početak puta u balet (osnovno i dalje školovanje kao i usavršavanje), igračka karijera u Srpskom narodnom pozorištu, takmičenja, privatni život, ali ono što ovu knjigu najviše razlikuje od malobrojnih knjiga napisanih o ovoj temi su profesionalno opisani i istaknuti detalji (mi laici rekli bismo sitnice, ali one to nisu, i na tome upravo pisac insistira; to su sitnice koje balerinama život znače): baletska oprema, šminka, povrede, žuljevi, aplaluzi, sujeta… Živosti doprinosi preplitanje pisanja u prvom i trećem licu. Dakle, autorka je neko ko je zaista sve napisano doživeo (i preživeo?), a čitaocima se čini kao da na momente priču slušaju, a ne čitaju.

... namenjena je svima. Nama koji smo sigurno makar jednom u životu poželeli da zaigramo na vrhovima prstiju; onima koji, dok gledaju baletsku predstavu, balerine zamišljaju kao filigranske lutkice na gondolama – suvenirima ili one u muzičkim kutijama; devojčicama koje kreću putem baleta a ne slute šta ih sve čeka; roditeljima kojima je balet prava stvar za njihove princezice, i mnogima koji bi da se zabave ali i nešto nauče – bez obzira koliko ovo zvučalo kao fraza.

U svakom slučaju, nakon čitanja ovog dela niko više neće brkati termine baletanka i špic patika, ili, ne daj Bože, balerinu nazivati baletankom ili sportistkinjom, ili pak, misliti da je pravljenje špage najveći domet jedne vrhunske balerine.

Nevena Varnica Nenin

“ Balet je ipak bajka. Čarolija! Umivanje duše. Svet zanosa. Na kraju, snaga lepote igre, blagodet pozornice i aplauza, spira težinu profesije.

Ljubav, koja prevashodi svemu, otvara granice nesvesnog, zato je tako i jaka stvaralačka sila. To se vidi samo na jedan način. U očima. Sve ostalo je manje važno. “ *

KNJIGA SADRŽI:

ŠKOLOVANJE

Ne retko, događalo se da im se deca »inficiraju« baletom, rešena da im to bude životni poziv

VEŽBE

Kada korepetitor ne dođe, vežba se u tišini, samo uz brojanje pedagoga, koje vežbe, ionako manje-više jednolične, čini mučnim

PREDSTAVE

Važno je znati da je predstava finalni proizvod rada u pozorištu

PREMIJERE

Premijerama je sve podređeno

MUZIKA

Muzika je hrana ljubavi!

SOLO IGRANJE

Na tom putu, se dešavaju mnogi emotivni usponi i padovi

DUETNA IGRA ILI IGRA S PARTNEROM

Partnera koji svoju partnerku ispusti iz svojih ruku, bolje je izgubiti nego naći

SCENA

Privilegiju da bude na pozorišnim daskama nema svako

TALENAT (Velika stvar!)

Raditi na svom talentu, najlepše je vraćanje duga prirodi kojim vas je kadgod obdarila

INTELIGENCIJA, KOORDINACIJA I MEMORIJA

TREMA

Predstava je počela. Trema – nestala. Osećam se tako dobro, strašno mi prija mesto gde se nalazim

BALETSKE PATIKE

Čovek se mnogo izdigao kada je ustao na dve noge. Koliko li se tek balerina izdigla stajanjem na vrhovima prstiju?

ŽULJEVI

Uputstvo : na sveže ''ranjeno'' mesto... metne se komadić svežeg mesa

BALETSKE SALE

Nekoliko meseci rada i priprema u sali, može da upropasti samo jedan »neuslov«..

Pa onda, pitam: da li se balerine jêde?

GOSTOVANJA

Mojim »brodom« plovila sam kroz najlepše predstave

NAGRADE

PROFESIONALIZAM

I kada ništa u Kući ne radi, balerina radi više od toga

FRIZURE

Znači, ipak joj je nešto dozvoljeno. Ali opet u svrhu profesije

ŠMINKA

Miris šminkernice daje poseban začin pozorištu, onu čar atmosfere, bez koje nijedno pozorište nije potpuno

POVREDE

Balerina je fantastičan lekar samoj sebi

IZDRŽLJIVOST ( svake vrste )

Balerina zna da sakrije svoj privatan život u sali i na pozornici

ZDRAVLJE

Žuljevi se ne broje, podrazumevaju se i oni, za balerinu, nisu deo zdravlja!

CVEĆE, POKLON I APLAUZ

Gustina aplauza se oseti, čuje, deluje, hrani...

SUZE ( ove i one ), »PEDIGRE«, USPEH – NEUSPEH

SMEH

NOVCI

...nekako mi uvek sa ovom profesijom idu donatori i mecene koje jednostavno vole balet, dive se i - pauza – plaćaju!

RollingStone kožne jakne